De veel voorkomende klacht: Hoofdpijn!

Hoe kan de Fysiotherapeut helpen bij hoofdpijn?

Inloopspreekuren
Loop binnen op Dinsdag en Woensdag om 18:00.

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht, ongeveer één op de vijf Nederlanders heeft vaak last van hoofdpijn. De oorzaken en typen hoofdpijn pijn kunnen wel erg variëren. Het kan bijvoorbeeld gaan om migraine, spanningshoofdpijn of clusterhoofdpijn. En kan de pijn ook variëren van kloppende, stekende tot zeurende pijn. Wanneer een relatie met de nek aanwezig is kan de fysiotherapeut verlichting bij de hoofdpijnklachten bieden.

Hoofdpijn in relatie met de nek

Spieren in de nek verzorgen de stabiliteit en bewegingen van het hoofd. Omdat deze nek spieren vast zitten aan de schedel kan dit bij een verhoogde spanning hoofdpijn veroorzaken. De fysiotherapeut kijkt in geval van hoofdpijn altijd naar de beweeglijkheid van het hoofd in relatie met de nek. Als de beweeglijkheid niet goed is dan kan de fysiotherapeut dit behandelen.

Symptomen van hoofdpijn

Hoofdpijn in relatie met de nek kenmerkt zich door een langzaam opkomende zeurende, constant aanwezige pijn welke erger wordt bij bewegingen zoals opstaan en lopen. In sommige gevallen zal de hoofdpijn verergeren in de loop van de dag, door de activiteiten. In andere gevallen kan het juist zijn dat je opstaat met hoofdpijn en het in de loop van de dag afneemt door de dagelijkse activiteiten.

Hoe kan de Fysiotherapeut helpen bij hoofdpijn

De fysiotherapeut zal bij hoofdpijnklachten onderzoek doen naar de beweeglijkheid van het hoofd en nek. Afhankelijk van de locatie van de pijn, bijvoorbeeld het voorhoofd of zijkant van het hoofd, zal de fysiotherapeut zoeken naar spierspanning in de nek. Door deze spanning weg te nemen zal de hoofdpijn afnemen of verdwijnen. Het kan zijn dat vlak na de behandeling een reactie optreed waarbij de hoofdpijn toeneemt maar daarna weg is.

Is hoofdpijn te voorkomen

Hoofdpijn in relatie met spierspanning in de nek is lastig om te voorkomen. Het is over het algemeen wel goed om in beweging te blijven en een juiste houding aan te nemen. Veel zitten of overbelasting van de rug en/of nek zijn ook niet bevorderlijk.

Wil je meer weten of wil je weten wat Fysiotherapie Sportief90 voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Eendrachtskade NZ3