Houding verbeteren bij de Fysiotherapeut?

Dat kan zeker!

Inloopspreekuren
Loop binnen op Dinsdag en Woensdag om 18:00.

 

We zitten allemaal wel eens met een bolle rug onderuitgezakt in onze bureaustoel. Dit moet zo nu en dan ook gewoon kunnen. Maar wanneer een slechte houding normaal is geworden, kunnen er vervelende klachten ontstaan. Je kunt last krijgen van pijn en stijfheid. In deze blog leggen we je uit wat een foute lichaamshouding is en hoe de fysiotherapeut je kan helpen.

Lichaamshouding

Je ‘houding’ gaat niet alleen over hoe je staat of zit. Je kunt ook een foutieve houding hebben bij het liggen, lopen of misschien wel het belangrijkste bij tillen. Wanneer we het dus in deze blog over ‘lichaamshouding’ hebben, dan bedoelen we dus de houding van ons lichaam gedurende alle activiteiten.

Maar wat is nou een goede lichaamshouding?

Het lijkt allemaal zo gemakkelijk en logisch, maar veel mensen hebben er moeite mee: een goede houding aannemen. Wanneer je een goede lichaamshouding hebt, dan is het mogelijk om een rechte lijn van oor, naar schouder, naar de heup te trekken. Deze regel voor een goede lichaamshouding is toe te passen bij alle activiteiten: staan, zitten, liggen, lopen en tillen.

Wat is dan een slechte lichaamshouding?

Wanneer je een slechte lichaamshouding hebt, dan is er geen rechte lijn te trekken. De nek en het hoofd zijn bijvoorbeeld vooruitgestoken. Je schouder staan bol: je schouderbladen zijn gebogen en wijzen naar achteren, terwijl de schouders hangen en naar voren wijzen. Ook zijn de lage rug en buik vaak naar voren gekeerd.

Gevolgen van een slechte houding

Een slechte lichaamshouding veroorzaakt ten eerste pijn op verschillende plekken in het lichaam, bijvoorbeeld: rug, nek, schouders en bekken.  Ook kun je een stijf gevoel krijgen in de ledematen. Uiteindelijk kan een slechte houding leiden tot spanningshoofdpijn, omdat je steeds spanning plaatst op lichaamsdelen wanneer je ze in een foutieve positie houdt.

Wat doet de fysiotherapeut aan een slechte lichaamshouding? 

De fysiotherapeut helpt je de lichaamshouding blijvend te verbeteren. Dit wordt gedaan met onder andere advies, oefeningen en vaak met massagetherapie. We beginnen met advies over hoe je het beste je houding kunt verbeteren en waar je rekening mee moet houden. Daarnaast krijg je een stappenplan met oefeningen die je lichaamshouding verbeteren en de klachten doen verminderen. Een goede aanvulling op oefeningen zijn massages van de fysiotherapeut. Een massage helpt namelijk die lichaamsdelen te ontspannen die een foutieve houding veroorzaken.

Benieuwd of wij ook iets voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op of kom langs tijdens ons gratis en vrijblijvend spreekuur.

Eendrachtskade NZ3