Je enkel verzwikt?

Wij geven je 10 tips voor een verzwikte enkel!

Inloopspreekuren
Loop binnen op Dinsdag en Woensdag om 18:00.

Misschien ben je zelf wel eens door je enkel gegaan of heb je bij een ander zien een verzwikte enkel gezien. Dat is natuurlijk heel erg vervelend.

Bij een verzwikte enkel is er vrijwel altijd een beschadiging aanwezig. Deze beschadiging wordt dan ook wel een ontsteking genoemd. Hierbij heb je vaak last van een ontstekingsreactie. Deze reactie duurt tot ongeveer 10 dagen en tot die tijd zal er zwelling, pijn en een blauwe plek aanwezig kunnen zijn.

Wat te doen bij een verzwikte enkel?

Wat moet je nu precies wel en niet doen in zo’n situatie?Wij hebben een overzicht  gemaakt met tips van wat je beter niet kunt doen, maar ook wat je juist zou moeten doen bij een verzwikte enkel . Zo kun je jezelf helpen of kun je iemand die in deze situatie zit adviseren. Super handig toch?

5 tips wat je beter niet kan doen

  1. Ga niet koelen
  2. Neem geen ontstekingsremmers of pijnstillers
  3. Leg er geen brace omheen
  4. Tape het gebied niet in
  5. Niet door de pijn heen bewegen/belasten

Waarom die punten niet toepassen?

Door te gaan koelen vlak na een verzwikte enkel worden de bloedvaten juist vernauwd. Zwelling is een fysiologisch proces, dat inhoudt dat het lichaam dit vanzelf wel weer opruimt. Door veel te gaan koelen blokkeer je eerder het herstel dan dat je het bevordert. Pas ook op met warmte omdat je eigen lichaam dit middels een ontsteking zelf doet.

De pijn die het met zich meebrengt is net als zwelling een fysiologisch proces. De meest acute pijn is na 3 dagen vaak wel afgenomen. Het lichaam doet dit om je attent te maken dat er een letsel is bij je enkel. Door de pijn met medicatie te gaan bestrijden is de feedback die het lichaam aan je geeft niet meer realistisch en is de kans op een groter of langdurig letsel aanwezig. Door de pijn heen bewegen en belasten is niet goed voor herstel proces en heeft hetzelfde effect als pijnstillers of ontstekingsremmers.

Het dragen van een enkelbrace of het in laten tapen zorgt ervoor dat de zwelling wordt bekneld en kan meer pijn opleveren in de ontstekingsfase.

5 tips wat je juist wel moet doen

  1. Been 2 dagen hooghouden
  2. Neem voldoende rust
  3. Voeg vitamine C en omega 3 toe aan je voeding
  4. Bewegen binnen de pijngrens
  5. Belasten binnen de pijngrens

Waarom deze punten dan juist wel toepassen?

Door het been hoog te houden zorg je ervoor dat de zwelling die in de enkel zit op een normale manier kan afzakken. De eerste 2 dagen is de ontstekingsreactie ook het meest nadrukkelijk aanwezig, later zakt die af en duurt dit tot ongeveer 10 dagen. Ook dan kan er nog zwelling en pijn aanwezig zijn, maar dan in mindere mate. Dus is het belangrijk om tot die tijd rust te nemen en te bewegen en/of te belasten binnen de pijngrens.

Door het toevoegen van vitamine C en essentiële vetzuren zoals omega 3 wordt de ontstekingsreactie positief beïnvloedt.

 

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Je kan natuurlijk altijd contact opnemen voor aanvullend advies.

Eendrachtskade NZ3