Kun je sporten met een blessure?

Vraag het de fysio!

Inloopspreekuren
Loop binnen op maandag 18:00 en vrijdag 12:00.

Heb je een blessure maar wil je wel gewoon door blijven sporten? Dat is in veel gevallen gewoon mogelijk. Voorzichtigheid is natuurlijk wel geboden en het is uiteraard niet de bedoeling dat je blessure erger wordt. Tijdens een blessure sporten kan best, als je maar slimme keuzes maakt. Wat bedoelen we met slimme keuzes? Dat lees je in deze blog!

 

Wat te doen in de sportschool tijdens blessure?

 

Het hangt er wel vanaf wat voor soort blessure je precies hebt opgelopen, maar als je zin hebt om door te sporten valt er zonder twijfel iets te vinden dat jij wel kunt doen. Je wilt natuurlijk niet dat je harde werken voor niets is geweest. Om te voorkomen dat je tijdens je blessure al je conditie en spiermassa kwijt raakt, is het goed om gewoon door te sporten.

Alternatieve oefeningen

Je kunt misschien niet precies de training volgen die je gewend bent want je moet je pijnpunt ontlasten, maar er is vast wel iets wat je kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan fietsen in plaats van lopen, je focussen op spiergroepen die normaal iets minder aandacht krijgen of je juist op flexibiliteit en mobiliteit te focussen. Dit is misschien wel hét moment om ergens aan te werken waar je normaal gesproken niet aan denkt.

 

Vaak is het zelfs belangrijk om ook de lichaamsdelen waar je een blessure hebt in beweging te houden. Zo kun je sneller terug op niveau komen van je oude routine. Wat je precies mag en kan doen, moet je wel goed afstemmen met een fysiotherapeut. Zo voorkom je dat je je blessure erger maakt.

Mentale rust

Het erg belangrijk om te accepteren dat je niet de training kunt doen die je normaal doet. Simpelweg omdat het niet kan en omdat de fysio het misschien afraadt. Maak je niet te druk en zoek een goede alternatieve training. Want meer rust nemen dan je gewend bent, kan ook even goed zijn voor je lichaam.

Eendrachtskade NZ3