Last van je schouder?

Dit kun je aan doen!

Inloopspreekuren
Loop binnen op Dinsdag en Woensdag om 18:00.

Schouderklachten zijn heel erg complex, zonder professionele hulp van een fysiotherapeut kom je er eigenlijk niet vanaf. Hoewel het internet vol staat met oefeningen om schouderklachten te verminderen is het niet altijd verstandig om zelf te gaan experimenteren zonder te weten waar de oorzaak ligt. In deze blog gaan wij leggen we uit waarom.

Complexe schouder anatomie

Met je schouder kan je alle kanten op bewegen. Dat geeft al aan dat de schouder een complex gewricht is. Zoals je wellicht al weet bestaat het schoudergewricht uit de bovenarm en het schouderblad. Aan de kant van de bovenarm zit een kop. Deze rolt en glijdt in een soort kom van het schouderblad. Een zachte laag van kraakbeen zorgt ervoor dat deze twee botten soepel kunnen bewegen. Om de botten zitten pezen en spieren die bewegingen begeleiden en sturen. De schouder heeft verbinding met het borstbeen, de rug en de nek. Omdat het schoudergewricht zo’n complex gewricht is, kunnen er ook veel verschillende aandoeningen ontstaan rond dit gewricht.

Lange adem voor herstel

De oorzaak van schouderklachten kan in de pezen zitten of in het gewrichtskapsel. Je kunt last hebben van een slijmbeursontsteking, van slijtage, maar er kan ook iets mis zijn in de nek of de rug. Pijn in je schouder kan acuut zijn, bijvoorbeeld door een sportblessure of een val. Maar ook worden veroorzaakt door een langdurige zware belasting. In ieder geval word je in je beweging beperkt. Vaak kun je de arm niet meer gebruiken, zit je nek vast of heb je last van je rug. En hoe vervelend het ook klinkt: een schouderklacht is niet eenvoudig op te lossen en het herstel duurt helaas altijd lang.

Behandeling bij schouderklachten

Kom je bij Fysiotherapie 90 met de vraag: ‘Ik heb last van mijn schouder, wat kan ik doen?’ dan beginnen we altijd met de oorzaak van de klacht vast te stellen. Die bepaalt namelijk wat het behandelplan wordt. Het is belangrijk om een juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te creëren. Wij bouwen dan samen in een rustig tempo aan je mobiliteit, kracht en stabiliteit en daarnaast besteden aandacht aan een goede lichaamshouding.

Sporten belangrijk voor herstel

Sporten is erg heel belangrijk voor het herstel. Door niet te bewegen zal je schouder stijf worden en daarmee nog pijnlijker. Natuurlijk is het niet aan te raden om sporten te beoefenen waar het juist op de schouders aankomt, denk bijvoorbeeld aan tennis, boksen of in de ringen hangen. Een goede algemene conditie helpt je bovendien sneller te herstellen.

Neem de tijd

We zeiden het al eerder; schouderklachten duren vrijwel altijd lang. Stel je daarop in en wees niet teleurgesteld als het herstel op zich laat wachten. Doe geduldig je oefeningen die jouw fysiotherapeut je geeft en ga zoveel mogelijk door met de dingen die je altijd al deed, maar dan wel in een rustig tempo. Benieuwd of wij je van je schouderklachten af kunnen helpen? Neem dan contact op of kom langs tijdens ons gratis en vrijblijvend spreekuur.

Eendrachtskade NZ3