Wat kun je doen tegen spierpijn?

Wij geven je een aantal tips

Inloopspreekuren
Loop binnen op maandag 18:00 en vrijdag 12:00.

Wanneer je lang niet gesport hebt of ineens een hele andere sport uitprobeert, is de kans groot dat je spierpijn krijgt. Spierpijn wordt vaak onderverdeeld in 2 typen; spierpijn die je voelt tijdens en net na het sporten, deze spierpijn wordt veroorzaakt door vermoeidheid in de spier en verdwijnt wanneer je de spier rust geeft.

De tweede vorm van spierpijn wordt ook wel verlate spierpijn genoemd. Deze spierpijn voel je meestal vanaf 24 tot 48 uur na het sporten. Deze vorm van spierpijn, of spierstijfheid, ontstaat doordat je in de training je spieren als het ware beschadigd. Er ontstaan dan mini scheurtjes in de spiervezels. Deze scheurtjes kunnen geen kwaad, sterker nog, deze beschadigingen zetten het lichaam juist aan tot herstel, wat er weer voor zorgt dat je sterker wordt.

Na de zogenaamde “herstel” van deze scheurtjes zul je sterker zijn dan ervoor. Wel is het belangrijk om tijdens het herstel je spieren niet opnieuw zwaar te belasten. Onthoud goed: rust is ook training! Maar wat kun je doen tegen spierpijn en hoe kun je spierpijn voorkomen?

Goede warming-up en cooling down

Een goede warming-up en cooling down zijn erg belangrijk als je gaat sporten. Zorg ervoor dat je je spieren goed warm maakt voordat je de echte inspanning levert. Direct voluit gaan is niet goed voor je spieren en zorgt gegarandeerd voor flinke spierpijn. Daarbij kan het ook nog eens zorgen voor blessures. Na afloop moet je goed rekken zodat je spieren kunnen afkoelen en niet na een heftige inspanning direct in stilstand komen.

Koude of warme therapie

Je hebt het vast weleens gezien, topsporters die zich onderdompelen in een ijskoud bad vol ijsklontjes. Dat doen ze natuurlijk zomaar! Dit kan bijdragen aan een sneller herstel van je spieren en om de spierpijn verminderen. Het tegenovergestelde kan ook goed werken. Neem bijvoorbeeld een lekker warme douche na je workout of gebruik een hotpack op de spieren die je hebt belast.

Drink voldoende water en eet eiwitrijk voedsel!

Om je lichaam van voldoende vocht te voorzien, is het van belang dat je van te voren, tijdens én na het sporten genoeg drinkt. Zo voorkom je uitdroging wat weer spierpijn kan veroorzaken. Houd dus altijd je bidon goed bij de hand! Zorg er daarnaast voor dat je ook voldoende eiwitten in je voedingspatroon opneemt. Dit is belangrijk voor het herstel van je spieren.

Plan rustdagen in

Voldoende rust inbouwen in je trainingsschema is ook van groot belang om spierpijn te beperken. Luister vooral goed naar je lichaam en sport niet door als je erge last hebt van je spieren. Geef je spieren even rust zodat ze kunnen herstellen en zodat je er de volgende keer weer helemaal tegenaan kunt.

Rustig opbouwen

Als je niet gewend bent om te sporten of om een bepaald gewicht te heffen, begin dan niet direct met je einddoel. Rustig opbouwen is essentieel, anders vraag je gewoon om spierpijn.

Zo zie je maar, wat te doen tegen spierpijn en het verminderen van spierpijn hoeft niet alleen achteraf te zijn. Zo kun je ook vooraf bepaalde acties ondernemen om spierpijn te voorkomen. Wil je meer weten? Vraag dan gerust onze fysiotherapeut om advies.

Eendrachtskade NZ3