Wat te doen bij lage rugklachten?

Inloopspreekuren
Loop binnen op Dinsdag en Woensdag om 18:00.

Waarschijnlijk heb je er wel eens last van gehad: lage rugklachten.Deze aandoening komt namelijk heel veel voor en ontstaat soms zonder aanleiding. Lage rugpijn kan veel pijn geven en je dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Gelukkig is er meestal geen sprake van blijvende schade, het is wel belangrijk om te weten hoe je ermee om moet gaan. In deze blog vertellen wij daarom wat belangrijk is om te doen bij acute lage rugklachten.

Actief blijven

Onze rug bestaat uit veel verschillende gewrichten die ervoor zorgen dat hij soepel kan bewegen. Om deze goed te laten functioneren is het van belang om deze te blijven bewegen. Daarnaast is het goed om actief te blijven zodat je niet stijf wordt en niet te angstig wordt om te bewegen en de spieren dus niet afzwakken. Blijf daarom dagelijks in beweging ondanks de pijn.

Pijnmedicatie

Het is niet erg om pijnmedicatie in te nemen voor de rugpijn. Doordat de pijn dragelijker wordt door de medicatie kun je beter bewegen en kun je de rugklachten sneller oplossen. Paracetamol is de beste pijnstiller voor acute lage rugklachten. Is dit niet voldoende? Raadpleeg dan je huisarts.

Zorg voor een goede zithouding

Rugklachten kunnen ontstaan door langdurige en eenzijdige houdingen. Te weinig variatie en beweging zijn vaak de oorzaak. Met name mensen die langdurig computerwerk doen kunnen hier last van hebben. Kies een stoel die je kunt afstellen en zorg zo nodig voor extra ondersteuning in de onderrug zodat je goed zit. Maar sta vooral regelmatig even op om een stukje te lopen.

Oefentherapie

Wanneer de beweeglijkheid van de rug wordt beperkt door een wervelgewricht die niet goed beweegt of is er sprake van een verminderde conditie of stabiliteit van de wervelkolom, dan kan een fysiotherapeut of oefentherapeut je heel goed helpen.

Heb jij wel eens last van acute lage rugklachten? Neem dan eens contact met ons op.

Eendrachtskade NZ3